DROOMVILLA

Project:
Villa voor 2 koppels

Opdracht:
Projectwerk
TU/e

Locatie:
Fictief


Opgave:
Op een fictieve locatie bestaande uit een rotspartij, graslandschap en waterstroom moest een villa ontworpen worden voor een zelf samen te stellen gezelschap. Om deze open opgave verder in te vullen zijn als voor een toneelstuk vier personages bedacht met verschillende onderlinge relaties en verschillende specifieke ruimtebehoeftes.
Het gaat om twee stellen; een architect en zijn carrièrevrouw en als tweede stel een secretaris en zijn vrouw die voor een ecologisch magazine schrijft. De secretaris werkt samen met de carrièrevrouw en daarvoor dient er in de villa een modern kantoor opgenomen te worden. De architect heeft atelierruimte nodig en de schrijfster een rustige inspirerende plek voor haar werkzaamheden. De stellen hebben hun eigen ruimte met slaapkamers en badkamers maar delen twee woonkamers en keuken. De villa is als een soort decor voor dit script ontworpen.

Oplossing:
De functies zijn geclusterd in vier dozen en het hoogte verschil dat de rotspartij biedt is als aanleiding genomen om deze dozen ieder hun eigen niveau, plek en privacy te geven.
Het betreft een verdiept in het gras liggende houten doos voor de schrijfster en haar man, dit is hun eigen ruimte waar zij tevens kan schrijven. Dan is er voor de architect en zijn vrouw een met rotsgesteente beklede doos waarin ook het atelier voor de architect een plaats heeft. Boven deze rotsdoos zweeft het moderne kantoor met veel glas. Al deze ruimtes komen samen in een wit gestucte woondoos, waarin een woonkamer, een leeskamer en de keuken een plek hebben.
Ten behoeve van bouwbaarheid, maar ook om esthetische redenen, is het geheel op basis van een duidelijk stramien en constructief grid ontworpen.