EXTREME SPORTS PARK

Project:
Board Sport Park, Afstudeerproject

Begeleiders:
Ton Venhoeven
Marco Vermeulen
Ralph Brodrück
Willem Bakker

Locatie:
Roermond


Opgave:

Het doel van dit project was om een aantal extreme boardsporten bijeen te brengen in een landschappelijke setting aan een plas. Het programma bevat een skihal, een skatehal, een wakeboardbaan en een zwembad met flowrider. Het initiatief voor dit plan lag bij ondernemer Willem Bakker van Kalle en Bakker te Roermond. Hiermee is de vraag ontstaan naar een ruimte die verwant is aan een themapark.


Themaparken en de publieke ruimte:

Karakteriserend in de geschiedenis van het themapark is de ontwikkeling op Coney Island bij New York geweest. Dit was een geliefde plek om te genieten van de natuur en in contact te komen met elkaar. Het jachtige bestaan in de binnenstad van New York had dit eind negentiende eeuw veel moeilijker gemaakt.


De stadsbewoners zochten op Coney Island een alternatief voor de degraderende openbare ruimte en een nieuwe mogelijkheid tot sociaal contact. Helaas werden de ruimtes die hier ontstonden met een hek omsloten om gecontroleerd en geënsceneerd te kunnen worden. Hierdoor verdween de gevonden vrijheid. Dit hek is nooit meer weg gegaan.

Themaparken fungeren tegenwoordig steeds meer als voorbeeld voor ontwerpers van onze publieke ruimte. Maar helaas krijgt de hedendaagse publieke ruimte net als themaparken steeds meer een gesloten karakter. Juist daarom is getracht het Extreme Sportspark veel meer een publiek en open karakter te geven, meer interacties tussen verschillende gebruikersgroepen mogelijk te maken en een plek te creëren waar meer kan plaatsvinden dan bovengenoemd programma veronderstelt.