ROOKTHEATER

Project:
Rookruimte

Opdrachtgever:
Parktheater Eindhoven

Locatie:
Eindhoven


Opgave:

Sinds de invoering van de tabakswet van 2008 moeten gasten van het Parktheater buiten op de stoep roken. Dit levert klachten op van zowel de rokende gast als van de niet-rokende gast. Daarom is het idee ontstaan een rookruimte binnen te ontwerpen voor deze gasten. De locatie hiervoor ligt bij het theatercafé zodat gasten er tijdens de nazit direct gebruik van kunnen maken, langer blijven en daardoor ook meer kunnen uitgeven.
Een belangrijk probleem is dat rookruimtes vaak glazen doosjes zijn waarin de roker wordt geëxposeerd. Je wilt ze niet zien en je wilt er niet in gezien worden.


Als oplossing is gekozen voor een ruimte die grotendeels dicht is maar waar wel iets te beleven valt door de inzet van zowel architectonische als theatrale middelen. Er is een eigen intieme ruimte voor de roker gecreëerd waarbij afbeeldingen op een scherm aangevuld met lichtkleur van de ruimte en bijpassend geluid voor een veranderende sfeer zorgen.
Zo kan de ruimte opeens onderdeel uitmaken van een woestijn, een jungle of een aanspoelende zee. Daarnaast biedt een raam uitzicht op een lift die verpakt is als wolkenkrabber en uit de naastgelegen vide oprijst